Tahir Ağa Konağı, Hafız Zade Tahir Ağa tarafından 19. Yüzyıl’ın sonuna doğru, 1890 yılında yaptırılmıştır.
I. Dünya Savaşı sırasında, 1914-1917 yıllarında Trabzon Ruslar tarafından işgal edilmişti. İşgal altındaki Trabzon için 1917-1918 yılları arasında Hafız Zade Tahir Ağa’ nın Konağı, Türk ordusunun karargahı olarak hizmet vermiştir.
Tahir Ağa Konağı, Trabzon’un doğu-batı ticaretinin kavşak noktasında olması sebebiyle de 20. Yüzyılın ortalarında 1956-1968 yılları arasında çevre illerden (Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Giresun, Ordu, Erzincan, Erzurum, Kars) ticari amaçla gelen tüccarlara da misafirhane olarak hizmet vermiştir.
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 31.10.1996 tarih ve 2598 sayılı kararı ile tarihi eser olarak tescil altına alınan Tahir Ağa Konağı aynı tarihte Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından da tarihi eser olarak addedilmiştir.
Tahir Ağa Konağı, 2007 yılında aslına uygun, tarihi dokusu korunarak restore edilmiş ve yeniden kullanıma açılmıştır.
Tahir Ağa Konağı, Trabzon şehrinin tam merkezinde olup, Trabzon hava alanına 3km, Ayasofya’ ya 2,8 km, şehir meydanına 150 mt, Boztepe'nin yamacında, Trabzon limanının tam karşısında ve Otogara 800 mt mesafededir.
Yapı özellikleri ilk günkü gibi korunan Tahir Ağa Konağının tüm odaları dağ ve deniz manzaralıdır.
Osmanlı İmparatorluğunun mimari izlerini taşıyan Tahir Ağa Konağı, yüksek tavanlı ve geniş, çift açılır kapıları ile misafirlerinin ferah bir konaklama yapmasına da imkan tanımaktadır.
Osmanlı tarihinin en iddialı sanat dalı olan ağaç oyma sanatının derin izlerine Tahir Ağa Konağının her zerresinde rastlamak mümkündür. Ağaç oyma sanatı ile süslenmiş oda tavanları 3,80m. yüksekliğine sahip olup, yine ahşap oyma sanatı ile yapılmış çift açılan oda kapıları da 2,80m yüksekliğindedir.
Tahir Ağa Konağının misafirleri, konaklama süresince ahşabın sıcaklığı, geçmişe açılan motifleri ile Türk kültürünün derinliklerine yolculuk ederler.